ﯾﮑﭙﺎرﭼﻪ ﺳﺎزی زﻧﺠﯿﺮه ﺗﺄﻣﯿﻦ و ﺗﺄﺛﯿﺮ آن ﺑﺮ ﭘﺎﯾﺪاری ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺻﺎدرات و ﺑﺎزارﯾﺎﺑﯽ
امروز قصد داریم درباره مدیریت زنجیره تأمین و عملکرد آن در بازاریابی صادراتی و وارداتی صحبت کنیم. مدیریت زنجیره تأمین (Supply Chain Management) شامل تمام فعالیتهایی است که برای تأمین مواد اولیه، تولید محصولات و توزیع آنها تا مشتریان لازم است. مدیریت زنجیره تأمین در صادرات و واردات به دلیل وجود مرزهای کشوری و تفاوت های فرهنگی و اقتصادی کشورها، بسیار حائز اهمیت است. در واقع، موفقیت در بازار جهانی بستگی به مدیریت مناسب زنجیره تأمین دارد.
در مدیریت زنجیره تأمین، تمرکز بر تأمین مواد اولیه، انتخاب تامین کنندگان مناسب، کنترل کیفیت محصولات و توزیع موثر محصولات به مشتریان، بسیار حائز اهمیت است. با توجه به قطعات مختلف زنجیره تأمین، دقت در هر قسمت از آن لازم است و همچنین، باید با توجه به نیازهای بازار، محصولات و خدمات را با کیفیت مناسب و در زمان مناسب عرضه کرد.
استفاده از فناوری ها و نرم افزار های مدیریت زنجیره تأمین، میتواند به شرکت ها در صادرات و واردات کمک کند. با استفاده از این فناوری ها، میتوان بهبود عملکرد این زنجیره که شامل تأمین مواد اولیه، تولید محصولات، انبار داری، توزیع محصولات و خدمات پس از فروش است، را دست یافت.
در نهایت، مدیریت زنجیره تأمین به شرکت ها در صادرات و واردات کمک میکند تا بتوانند با رقبای خود رقابت کنند و با ارائه محصولات با کیفیت و قیمت مناسب به بازار جهانی، موفق شوند. بنابراین، با توجه به این که مدیریت زنجیره تأمین در صادرات و واردات بسیار حائز اهمیت است، شرکتها باید بتوانند بهترین روشهای مدیریتی را برای این زمینه پیدا کنند و عملکرد خود را بهبود دهند.

شناخت مفاهیم گمرکی و مقررات صادرات و واردات
گمرک به عنوان نهادی دولتی، وظیفه نظارت بر ورود و خروج کالاها از مرزهای کشوری را برعهده دارد. در واقع، گمرک به منظور محافظت از صنعت داخلی و جلوگیری از ورود کالاهای غیرقانونی و ناسالم به کشور، مقررات صادرات و واردات را برای شرکتهای فعال در این حوزه تعیین میکند.
با شناخت مفاهیم گمرکی، شرکت ها در صادرات و واردات می توانند بهترین تصمیمات را در مورد نحوه ورود و خروج کالا از مرزهای کشوری بگیرند. در این راستا، میتوان به برخی از مفاهیم گمرکی اشاره کرد:
- ترخیص گمرکی: ترخیص گمرکی شامل مجوزهای لازم برای صادرات و واردات کالاها است. با انجام ترخیص گمرکی، کالاهای شما به سمت مقصد خود در حرکت قرار میگیرند.
- گمرک نامه: گمرک نامه، مفاد مربوط به قوانین و مقررات گمرکی را برای شرکتهای فعال در حوزه صادرات و واردات در بر دارد. این نامهها به شرکتها کمک میکند تا در ترخیص و صادرات و واردات به روز باشند.
- مجوز صادرات و واردات: مجوز صادرات و واردات، مجوزی است که برای صادرات و واردات کالاها به کشورهای مختلف الزامی است. این مجوزها برای جلوگیری از ورود کالاهای غیرقانونی و ناسالم به کشورها صادر میشوند.
- مالیات و گمرک: مالیات و گمرک، بخشی از هزینههایی است که شرکتها برای ورود و خروج کالاها از مرزهای کشوری پرداخت میکنند. این هزینهها به دلیل نظارت گمرک بر ورود و خروج کالاها به وجود میآیند.
تبیین و بررسی انواع مدارک صادراتی و وارداتی
صادرات و واردات به عنوان فعالیتهایی که به تأمین نیازهای مشتریان در بازار جهانی کمک میکند، حائز اهمیت است. در این فرآیند، مدارک صادراتی و وارداتی نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند.
مدارک صادراتی عبارتند از:
- فاکتور فروش: فاکتور فروش، یکی از مهمترین مدارک صادراتی است که نشاندهنده توافق میان فروشنده و خریدار در مورد کالاهای صادراتی است.
- بارنامه: بارنامه، مدرکی است که اطلاعات لازم برای حمل و نقل کالاهای صادراتی شامل نام کامل فرستنده، گیرنده، نوع کالا و مقدار آن و ... را در بر دارد.
- پروفرما: پروفرما، یک سند تضمینی است که نشان میدهد که فروشنده برای اجرای سفارش خرید به قیمت و شرایطی که در آن تعیین شده است، حاضر است.
- گواهی صادرات: گواهی صادرات، مدرکی است که نشان میدهد کالاهای صادراتی تأیید شدهاند و برای ورود به بازار جهانی آماده هستند.
- صورتجلسه: صورتجلسه، مدرکی است که جزئیات مذاکرات بین فروشنده و خریدار را درباره قیمت، شرایط و تحویل کالاهای صادراتی شامل مواردی مانند تقویم تحویل، شرایط پرداخت و ... نشان میدهد.
گواهی عدم ممانعت: گواهی عدم ممانعت یا Certificate of Free Sale، مدارکی است که نشان میدهد کالاهای صادراتی شرکت بهداشتی، دارویی، غذایی و ... برای استفاده مصرف کنندگان در کشور مقصد، از نظر بهداشتی و ایمنی و تأیید شدهاند.
مدارک وارداتی عبارتند از:
- روادار: روادار یکی از مهمترین مدارک وارداتی است که حاوی جزئیات مربوط به کالای وارد شده از جمله نام کالا، تعداد و قیمت آن است.
- فاکتور خرید: فاکتور خرید، مدرکی است که نشان میدهد محصولات وارداتی چه قیمتی داشتهاند.
- گواهی بهداشت و کیفیت: گواهی بهداشت و کیفیت، مدارکی است که نشان میدهد کالاهای وارداتی از نظر بهداشتی و کیفیتی، تأیید شدهاند.
- گواهی اصالت مبدأ: گواهی اصالت مبدأ، مدارکی است که تأیید میکند کالاهای وارداتی از کجا وارد شدهاند و آیا این کالاها از مبدأ صحیح خود وارد شدهاند یا خیر.
- پروفرما: پروفرما واردات، سند تضمینی است که نشان میدهد کالاهای وارداتی با شرایطی که در آن تعیین شده است، به قیمت و شرایط مشخص شده وارد شدهاند.
- گواهی عدم ممانعت: گواهی عدم ممانعت واردات، مدارکی است که نشان میدهد کالاهای وارداتی برای ورود به کشور مقصد، از نظر قوانین و مقررات خارجی و داخلی، هیچ گونه ممانعتی ندارند.
- پیش فاکتور: پیش فاکتور، مدرکی است که حاوی جزئیات مربوط به خرید کالاها از جمله نام کالا، تعداد و قیمت آن است.
- گواهینامه مبدأ: این گواهینامه برای کالاهایی صادر می شود که در کشور مبدأ تولید شدهاند و به کشور مقصد وارد شدهاند. به منظور تضمین اصالت و کیفیت کالا، این گواهینامه با توجه به قوانین و مقررات صادر شده و تائید میشود.
- گواهی مقصد: گواهی مقصد نیز برای کالاهای وارد شده به کشور مقصد صادر میشود و به عنوان یکی از مدارک وارداتی محسوب میشود. این گواهینامه در دسترس خریداران است و تایید میکند کالا به مقصد نهایی خود رسیده است.
با داشتن اطلاعات و شناخت مفاهیم و مدارک صادراتی و وارداتی، شما میتوانید از فرآیند صادرات و واردات با موفقیت عبور کنید. البته در هر مورد بسته به نوع کالا و کشور مقصد لازم است که مدارک دیگری نیز به آن اضافه شود.